Zoetermeer, 20 juni 2023 - Sinds de introductie van het digitaal meekijkconsult (MKC) op 1 oktober 2021 hebben EerstelijnsZorg Zoetermeer en HagaZiekenhuis Zoetermeer een belangrijke stap gezet in het verbeteren van de zorgervaring voor patiënten en verwijzers. Dankzij het MKC kunnen huisartsen digitaal advies inwinnen bij medisch specialisten, zonder dat de patiënt naar het ziekenhuis hoeft te komen. Vandaag vieren we met trots het 2500ste meekijkconsult, een significante mijlpaal voor dit zorginitiatief.

Het MKC levert aanzienlijke voordelen op voor zowel patiënten, huisartsen als medisch specialisten. Voor patiënten resulteert dit in kortere wachttijden en de gelegenheid om te profiteren van de kennis en deskundigheid van specialisten, zonder dat ze naar het ziekenhuis hoeven te gaan. Hierdoor wordt voorkomen dat ze onnodig gebruikmaken van hun eigen risico en blijft de drempel voor patiënten laag.                                                              

Huisartsen kunnen via het MKC laagdrempelig advies inwinnen bij medisch specialisten. Dit bevordert kennisoverdracht en versterkt de samenwerking tussen huisartsen en specialisten. Bovendien kunnen medisch specialisten de meekijkconsulten beter inplannen, waardoor ze meer tijd hebben om vragen grondig te beantwoorden. Het digitale consult wordt bovendien automatisch opgeslagen in het elektronisch patiëntendossier (EPD), waardoor relevante medische gegevens altijd gemakkelijk toegankelijk zijn.

Zowel patiënten, huisartsen als medisch specialisten hebben positief gereageerd op de toevoeging van het MKC aan het zorglandschap. Het is een waardevolle aanvulling gebleken op de bestaande mogelijkheden voor consultatie en verwijzing.

Het 2500ste meekijkconsult werd aangevraagd door Annemieke Akkerman, huisarts in Gezondheidscentrum Rokkeveen Oost. Het consult werd beantwoord door dr. Fazil Alidjan, Internist Vasculaire geneeskunde.

De succesvolle implementatie van het digitaal meekijkconsult is het resultaat van een nauwe samenwerking tussen EerstelijnsZorg Zoetermeer en het HagaZiekenhuis Zoetermeer. Liesbeth de Bock en Anneke Spreij, de projectleiders, zijn verheugd over het feit dat het meekijkconsult niet meer weg te denken is uit de huisartsenpraktijk en de spreekuren van medisch specialisten. Het project is een duidelijk succes gebleken, en we kijken reikhalzend uit naar de volgende mijlpaal.